handleiding

dompelglazuren


stoken

Je oven leren kennen en correct stoken is noodzakelijk voor een evenwichtig glazuurresultaat. Zowel de biscuit- als de glazuurstook hebben invloed op je glazuur. 

ken je oven

De besturing van de meeste elektrische ovens stel je in op de eindtemperatuur. Deze temperatuur is niet de enige parameter in de stook. Ga je snel of traag naar de ingestelde temperatuur, blijf je nog enkele minuten pendelen, hoe snel koelt je oven terug af, ... Daarom spreken we over cones, dit geeft niet de eindtemperatuur weer maar de heatwork dat je oven geeft tijdens het hele proces. 

Mijn oven is ingesteld op 1222°c, volgens de orton-cone-chart komt dit overeen met cone 6, in werkelijkheid haal ik bij dit programma cone 8. Deze heatwork is ideaal voor de klei die ik gebruik, dus mijn glazuren zijn gemaakt voor cone 7 - 8.  Het kan dus zeker interessant zijn om je oven eens te testen met cones om te weten welke heatwork je haalt. 

biscuitstook

De biscuitstook bepaalt het absorptievermogen van je stuk

Hoe hoger de temperatuur van de biscuitstook, hoe minder vocht je scherf nog opneemt. Dit is bij dompelen dus bepalend voor je glazuurdikte. 

Ik doe mijn biscuitstook op 950°C (cone 08) met goed resultaat. Als je hoger stookt, kan het zijn dat je de dompeltijd moet verhogen. Mijn biscuitstook neemt een trage start om zeker al het vocht uit de klei te krijgen. De eerste twee uur blijf ik onder de 90°C om vervolgens tegen 80°C per uur naar 600°C te stijgen. Met 100°C per uur stijg ik tot 950°C.

stookschema biscuit 

glazuurstook

De glazuurstook zorgt voor het uitsmelten van de glazuren.

Je glazuren en stookschema moeten dus overeen komen. 

Ik kies voor een stookprogramma met een snelle start, tegen 150°C per uur naar 1050°C. Vervolgens ga ik rustig tot de eindtemperatuur, tegen 80°C per uur naar 1222°C. Door het laatste gedeelte trager te stoken, krijgt mijn glazuur rustig de tijd om uit te smelten zonder te moeten pendelen. Mijn oven kan de laatste temperatuurtoename zo ook gemakkelijker aan waardoor het schema niet verandert bij versleten spiralen of een overvolle oven. Dus zo heb je een meer consistent resultaat.

RMNC-glazuren werken best op cone 7-8 


stookschema glazuur