handleiding

dompelglazuren


BODEM GLAZUURVRIJ HOUDEN

De onderkant glazuurvrij houden is nodig zodat je creaties niet aan de ovenplaat kleven. 

Gebruik papiertape, wax, ballonnen en glazuurtangen als hulpmiddel.


2/3 dompelen

Hou je tasje onderaan vast en dompel maar voor 2/3. Zo blijft een gedeelte van de klei zichtbaar, dat kan mooie contrasten opleveren met het glazuur. Het blijft ook de veiligste manier als je wat minder dompelervaring hebt of als je met druipgevoelige glazuren werkt.

Uiteraard werkt 1/3 of 3/4 ook.

millimeter dompelen

Hierbij komt het glazuur tot bijna onderaan. Doe dit dus enkel met glazuren die niet druipgevoelig zijn en die je getest hebt, er zijn namelijk verschillende factoren die zorgen dat een glazuur gaat druipen.

Wil je geen klei meer zien, dan zal je een stand-ring moeten afdraaien zodat je toch enkele millimeters van de bodem blijft. 

Hoe? afplakken met papiertape, met handschoenen dieper dompelen, wax aanbrengen en helemaal dompelen met glazuurtang en de bodem niet vergeten opkuisen. Mijn favoriete techniek is volledig dompelen, daarna kuis ik de bodem proper op een vochtig stuk matras. 


100% dompelen

Wil je geen stand-ring draaien en toch tot volledig onderaan glazuren. Koekjes zijn de oplossing. Rol een lap klei uit en maak er schijfjes van met een steekring, net iets kleiner dan de onderkant van je kopje. Bak ze biscuit en je kan ze blijven gebruiken onder je tasjes om ze volledig te glazuren. De bodem zelf moet dan ook wel glazuurvrij worden gemaakt of je koekje kleeft vast.